Pages

Monday, July 18, 2011

Gervinho, The Gunners baru..

Gervinho telah melenkapkan perpindahan ke Arsenal semalam
LONDON - Penyerang Ivory Coast, Gervinho menyertai Arsenal dari kelab Perancis, Lille semalam.

Kelab Liga Perdana England itu mengumumkan Gervinho menandatangani satu kontrak jangka panjang, manakala media Britain melaporkan perpindahan tersebut menelan belanja £11 juta (RM53 juta).

Pemain berusia 24 tahun yang membantu Lille memenangi gelaran Liga Perancis dan dua piala musim lalu selepas meledakkan 15 gol daripada 40 perlawanan.

Pengurus Arsenal, Arsene Wenger telah berminat pemain serba boleh Gervinho dan percaya dia 'tambahan yang sangat baik' kepada skuadnya.

Kebolehan Gervinho

"Gervinho adalah seorang pemain yang boleh bermain di beberapa posisi di depan. Dia boleh bermain di sebelah kanan, di sebelah kiri dan melalui tengah-tengah," katanya kepada laman web rasmi kelab itu .

"Dia mempunyai ciri-ciri yang saya dapati sangat penting, seperti pergerakan off bola. Beliau mempunyai kualiti yang kita suka adalah teknikal."

"Beliau adalah salah seorang yang baik terhadap seorang pemain, dia kuat dan semangat memberi khidmat yang terbaik dalam liga Perancis dengan membantu dan dia menjaringkan 15 gol."

"Saya fikir dia adalah tambahan yang sangat baik untuk skuad."

Impian Gervinho

Gervinho telah banyak dikaitkan dengan Arsenal sepanjang musim panas dan beliau mengakui ia sentiasa 'mengimpikan' jika dapat bermain untuk The Gunners.

"Ia adalah satu perasaan yang hebat untuk menjadi sorang pemain Arsenal," kata pemain berusia 24 tahun.

"Saya berasa sangat gembira. Saya sering kali memasang impian untuk bermain bersama kelab ini. Kini, saya berjaya mencapai impian itu. Ia adalah salah satu hari yang paling menarik dalam hidup saya."

Gervinho berkata, pengurus Arsenal, Arsene Wenger antara faktor utama dia mengambil keputusan untuk berpindah ke London.

"Saya berasa sangat gembira untuk bekerjasama dengan Wenger.

"Saya datang ke sini (Stadium Emirates) kerana saya yakin beliau (Wenger) mampu meningkatkan corak permainan saya dan membantu saya sampai ke satu tahap yang lain.

"Tetapi apa yang lebih penting, saya akan memberi impak kepada pasukan yang saya impikan untuk bermain."

"Saya telah mencapai impian ini sekarang dan saya amat gembira. Ia satu hari yang paling indah dalam hidup saya. Saya sangat gembira untuk mempunyai peluang untuk bekerja dengan Arsene Wenger.

Saya datang ke sini kerana saya percaya bahawa dia boleh meningkatkan permainan saya dan membantu saya mencapai tahap yang lain, tetapi perkara yang paling penting bagi saya ialah memberi saya banyak untuk bermain dalam pasukan."

Gervinho meledakkan 36 gol daripada 93 penampilan sepanjang dua musim bersama Lille.

Dia turut menjadi kapten Ivory Coast pada Sukan Olimpik 2008 di Beijing, China dan mewakili pasukan kebangsaan negara itu pada kempen Piala Dunia 2010 dan meledakkan dua gol daripada tiga penampilan selaku pemain simpanan dalam aksi kelaya- kan ke pusingan akhir.

Setakat ini, dia telah menjaringkan enam gol daripada 27 penampilan untuk pasukan kebangsaan negara itu.

Gervinho lahir dari Akademi Remaja Ivory Coast, ASEC Mimosas iaitu akademi yang sama dengan rakan sepasukan baharu di Arsenal, Emmanuel Eboue sebelum menyertai pemain pertahanan kanan itu ke kelab Belgium, KSK Beveren. – AFP

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...